Ceny spotového zlata dnes klesajú hlboko pod kľúčovú hranicu 1 300 USD za uncu

04.10.2016 18:03

Ceny spotového zlata dnes klesajú hlboko pod kľúčovú hranicu 1 300 USD za uncu a pohybujú sa tak najnižšie od BREXITU- britského júnového referenda. Za predajnou náladou stojí predovšetkým mierne zníženie rizikovej averzie a rast dolára.

           

Je to dobrá, či zlá správa ?

Zlá pre každého kto má 80 % portolia v zlate a čakal na nárast za účelom zisku, Ale poznate takých ľudí ja veľmi malo...  Dobrá pre každého, kto chce kúpiť zlato.
 

1300 USD bola dôležitá hranica podpory a jej prelomenie by mohlo mať výraznejšie krátkodobé technické dopady pre burzových špekulantov.

Kratkodobý prepad zlata pokračuje...

Na trhu silnie presvedčenie, že americký Fed si pripravuje pôdu k zvýšeniu úrokových sadzieb. Ceny žltého kovu sú pod tlakom už šesť dní za sebou.

Cena zlata s okamžitým dodaním spadla dnes popoludní na londýnskej burze na 1 276,5 USD / uncu, čo znamenalo prepad o 1,9 %. Pod 1 300 USD za uncu sa zlato dostalo naposledy 24. júna, teda deň po historickom britskom referende o brexitu, ktorého výsledok otriasol finančnými trhmi. Výpredaj na trhu so zlatom sa dnes ale nezastavil, pred 18:00 SEČ predstavoval prepad už viac ako dve percentá.
Vidina vyšších výpožičných nákladov v USA pomáha americkému doláru, žltému kovu ale nie. Zlato nenesie žiadny úrok, takže vyhliadky na možné zvýšenie úrokových sadzieb v USA jeho atraktivitu znižujú.

Prvý polrok sa pritom pre vzácny kov vyvíjal veľmi priaznivo. 

Cena žltého kovu počas neho vzrástla o 25%. Od tej doby je ale zlato nižšie o 1,8%. Minulý týždeň zažilo najväčší prepad od júla a najnovšie série strát by mohla byť najdlhšia od konca augusta.
Tento týždeň zlatu uškodila americké dáta. Index priemyselnej aktivity ISM po sklamaní z predošlého mesiaca dopadol tentoraz lepšie, než sa čakalo, čo Fedu opäť o trochu viac otvára cestu k vyšším sadzbám

Dôležité data nasledujú...

Trh sa teraz sústredí na piatkové dáta z amerického trhu práce, ktorá by mohla naznačiť, kedy by k prípadnej zmene sadzieb mohlo (ne) dôjsť. Zvýšenie sadzieb sa síce v novembri teraz príliš neočakáva, Fed ale podľa nej zrejme naznačí, že je zdvihne už mesiac po tom.

Technická analyza ukazuje bežnú korekciu

 

Áno, keď sa pozriete na graf vývoja za rok 2016 vidite prudkú ale bežnú korekciu, ktorá ešte môže pokračovať a priniesť vynikajúce podmienky pre jednorazový nákup zlata...