Je šperk dobrá investícia ?

14.02.2017 20:35

Šperky z drahých kovov a diamantov sú dobrá investicia.

Šperky často vnímame hlavne ako niečo krásne a jedinečné. Sú doplnkami, bez ktorých si mnohí z nás nedokážu sami seba predstaviť, no ich vizuálna stránka je len časť ich skutočnej hodnoty, na ktorej sa podieľa aj kvalita materiálu a precíznosť spracovania.

Existujú šperky na bežné nosenie a šperky investičné, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a v počas rokov nielenže nestrácajú na hodnote, ale časom stúpa...

banner3-728x90-izlato-rl.png banner0-728x90-izlato-rl.png

Vysoko kvalitné drahé kamene sú základom investičného šperku. „Kúpa luxusného klenotu nie je rozhadzovanie peňazí, ako sa mnohí mylne domnievajú. Nie je to rozmar milionárov, ktorí nevedia, čo s peniazmi, je to aj investícia,“ Je to forma uchovania peňazí v čase, kedy sú meny, fondy aj akcie málo stabilné. Investičný šperk má ale svoje špecifiká. Jeho dizajn by mal byť nadčasový a mal by v ňom byť osadený aspoň jeden väčší drahokam. Veľkosť drahokamu ale zďaleka nie je všetko. O cene kameňa rozhodujú aj čistota, farba a výbrus. Môže sa teda veľmi ľahko stať, že väčší drahokam bude mať nižšiu hodnotu ako kameň menší, no s výnimočnými vlastnosťami.

šperk, prsteň s diamantom

A práve vysoko kvalitné drahé kamene sú základom investičného šperku. Napríklad cena väčších, kvalitných diamantov vzrástla medzi rokmi 2010 – 2015 o cca 50%. Darilo sa aj smaragdom s veľkosťou nad 1 karát, ktorých cena vzrástla za ostatných 5 rokov o 150%. Zaujímavá je aj skutočnosť, že diamanty vysokej kvality s hmotnosťou nad 3 karáty prekonávajú z dlhodobého hľadiska výkonnosť dlhopisov, nehnuteľností aj akciových indexov.

O výhodnosti investícií do šperkov vedia aj významní svetoví investori. 

Dôležitosť investičných šperkov si uvedomuje aj čoraz viac domácich investorov. Minulý rok predal klenotnícky ateliér ALO diamonds žltý diamant s hmotnosťou 5 karátov za 200 000 eur. „Ceny sýto modrých, ružových, červených aj žltých diamantov dosahujú často astronomické výšky, pretože tieto kamene sú skutočnou raritou. Karátový modrý diamant stojí aj 50 krát viac ako rovnako kvalitný biely,“ 

Takže ak uvažujete nad hodnotným darom pre blízku osobu je takýto šperk ozaj dar s veľkým D...

žena, notebook, zlato, šperky

zlato, šperky

NAJLEPŠIE ZLATNICTVO