Zlato versus striebro analýza, ktorá Vás prekvapí...

16.10.2016 21:12

Ing. Jozef Jankaj 

Analýza ceny zlata a striebra

Prečo investovať do fyzického striebra
O dôvodoch prečo investovať do striebra a kupovať ho za takmer všetky voľné finančné zdroje začnime trochu všeobecne. Porovnáme striebro a zlato, striebro a akcie, pozrieme sa na množstvá a využitie tohto drahého kovu, a aj keď záver bude v prospech nákupov fyzického kovu, nech si každý návštevník urobí vlastný názor.
 

Striebro verzus zlato

Striebro je na rozdiel od zlata aj priemyselný materiál, navyše sa jedná o kov, ktorého spotreba v posledných rokoch prevyšuje jeho produkciu v baniach a závodoch na recykláciu.

Striebro sa využíva v priemysle, v zdravotníctve, v elektronike, časť zásob je využitá ako šperky, a okrem toho ho v nemalej miere skupujú aj investori vo forme tehličiek a mincí. O tom všetkom ste už možno počuli, no v poslednej dobe strieborné mince slúžia zároveň ako investičný artikel, keďže obyčajní ľudia si uvedomili pominuteľnosť ničím nekrytých “peňazí”. Na ilustráciu prikladám graf .  Ako je vidieť, nárast ceny a predaja sa nedá ignorovať a bagatelizovať. Vidime že striebro už malo skoro 3 násobnú hodnotu a len návrat na tuto cenu Vášu investiciu rapidne zhodnotí...

Na druhej strane informácie o celkovej celosvetovej produkcii a spotrebe striebra ukazujú pričom je z poskytnutých trendov evidentné, že cena striebra rastie a taktiež rastie jeho deficit. Otázka je, kto alebo čo vykrýva deficit striebra, ktorý podľa štatistík v poslednej dobe existuje. Na túto problematiku môžete nájsť nejedno vysvetlenie, no najjednoduchšie sa javí to, kedy predpokladáme pokrytie spotreby existujúcimi zásobami.
Najdôležitejšou výhodou nakupovania striebra hovoriacou v prospech takejto investície oproti zlatu je v súčasnosti jeho cena, pretože jednu trójsku uncu môžete nakúpiť za menej ako €20. Mesačne tak za €200 môžete zhromaždiť viac ako 10 trójskych uncí, v priebehu roka aj viac ako 120, čo sa rovná minimálne 3,73 kilogramom striebra.
Ak by ste týmto tempom skupovali striebro, a ak by sa jeho cena voči mene nemenila, resp. ak by malo striebro rovnakú hodnotu oproti iným komoditám a službám, ako má dnes, tak v priebehu 30 rokov by ste zhromaždili približne 111 kg striebra v hodnote cez 50 000 eur. To sa približuje nákupu dvoch trójskych uncí zlata ročne a výsledkom je hodnota, ktorú je možné následne použiť na dôchodok, alebo iné aktivity, ktoré spríjemnia život. Svoje peniaze neodkladáte na účty, kde ich hodnota klesá a kde v súčastnosti predstavujú iba dlh.
Pre porovnanie ceny striebra s akciami zahrnutými v indexe DOW je vhodné použiť už existujúci graf, ktorý síce uvažuje s cenami v USD, no prehľad získame aj tak, keďže EUR sa voči USD nemení nijako radikálne. Zdroj: smaulgld.com.

Skladovanie striebra

 je samozrejme pri súčasných cenách o niečo zložitejšie, ako keby ste si nakúpili zlato, no striebro samo o sebe je dosť ťažké (špecifická hustota striebra je veľmi zhruba polovica špecifickej hustoty zlata, čo znamená, že zaberá iba raz toľko priestoru ako zlato) a preto nezaberá enormné priestory. Porovnajte váhu mincí povedzme hliníka a striebra a hneď vám bude jasné, o čom je reč.


Nekupujte iba „papierové“ striebro ako zábezpeku

Ak obchodujete na burze a vašim cieľom je predaj alebo skrátenie pozície, potom pravdepodobne viete o tom, že už v súčasnosti (rok 2016 ) sa obchodujú futures na striebro, ktoré ešte len bude vyťažené. Ak by došlo k tomu, že obchodníci naozaj požadujú striebro o takých množstvách, aké sa zobchodujú, celá burza, a to nielen so striebrom, by sa zosypala, pretože by vyplynulo, že „papierové“ komodity neexistujú. Dokedy môže tento stav trvať, to necháme na každom jednotlivcovi, no je isté, že donekonečna sa s neexistujúcim tovarom obchodovať nemôže.
V prípade, že neobchodujete na burze a vašim cieľom je zabezpečenie vašich financií, prípadne prerozdelenie majetku do rôznorodého portfólia, jedným zo smerov by malo byť aj vlastnenie fyzického striebra.


Pri fyzickej forme striebra je najlepšie orientovať sa podľa ceny za 1 trójsku uncu, 

Nemá zmysel nakupovať limitovanú edíciu strieborných mincí takzvanej numizmatickej hodnoty, ak našim cieľom je konverzia bežne chápaných peňazí do inej hodnoty.
Taktiež sa nenechajte nalákať na reklamy rôznych "pokladníc" (ak sledujete TV, viete, o čom je reč), tie často predávajú len na základe neznalosti kupujúcich. Témou tohto článku nie je očierňovanie, no je dobré vziať do úvahy práve investičný potenciál, od ktorého očakávate zhodnotenie.


Mince alebo tehličky a aké veľkosti ?

Nákup tehličiek je výhodný iba vtedy, ak cena za gram neprekročí cenu za gram mince. V rôznom čase sa ceny strieborných odliatkov a mincí menia, preto je dôležité sledovať ceny u viacerých dodávateľov a vyberať tie najvhodnejšie kombinácie. Okrem toho za striebro platíte aj daň z pridanej hodnoty, čím sa samotný nákup predražuje. Je ale možné tento mechanizmus obísť, a to tak, že nakúpite striebro v zahraničí tam, kde sa DPH na striebro nevzťahuje. Často sú z tejto povinnosti vyňaté mince, keďže tie je možné zbierať, prípadne sa jedná o legálne platidlo a zákonodarci v niektorých krajinách takto ošetrili skupovanie fyzického striebra. Napríklad sa jedná o Silver Eagle, Silver Maple Leaf, Britannia, a iné.
Rovnako ako pri zlate, aj pri striebre platí, že menšie váhy majú väčšiu likviditu. Ťažko budete hľadať kupcu, ktorý vám odkúpi 5 kilogramové, alebo povedzme 100 uncové odliatky, no oveľa ľahšie sa zbavíte mincí o váhe jednej trójskej unce.
Taktiež pri výbere myslite na to, že striebornú tehličku nejde jednoducho prerezať na viacero odliatkov!
Skupovať váhy menšie ako je jedna trójska unca nemá momentálne význam, v takom prípade za tovar preplatíte a často sa cena takýchto odliatkov v prepočte na gram pohybuje na dvojnásobku spotovej ceny.


Aj cena striebra podlieha volatilite

V histórii sa udialo viacero manipulácii nielen pri striebre a to môže nejedného investora odradiť, no na vývoj cien je nutné nazerať z historického hľadiska. Dokonca aj obdobie 30 rokov nám nemusí podať pravdivý obraz o skutočnej hodnote tohto kovu, ideálne je pozrieť sa na historické tabuľky, ktoré napríklad poskytuje kitco.com.
V histórii, napríklad v období okolo roku 1980 sa vo svete odohralo viacero udalostí, ktoré viedli k panike a očakávaniu nedostatku fyzického striebra, čo stimulovalo investorov k nákupu a cena sa vyšplhala na niekoľkonásobok cien z predošlých rokov.
Celkovo je ale potrebné pozerať sa na ceny striebra ako na priemerné ceny počas rokov. Kým nedošlo k zrušeniu krytia papierových peňazí zlatom, obe komodity – zlato a striebro – mali po storočia stabilnú cenu.
Volatilita nie je faktor, ktorý by mal určovať, či o komoditu máme záujem.


Kedy nakupovať striebro ?

Každý by pravdepodobne najradšej nakupoval lacno a predával draho. Čakať na nižšie ceny môže priniesť úsporu povedzme 5, možno až 10 percent, no nikde nie je napísané, že sa nižších cien musíme dočkať. Taktiež by totiž mohlo dôjsť k prudšiemu nárastu cien, a je jedno, čo by sa jednalo o bublinu, alebo o prirodzený vývoj zapríčinený napríklad infláciou, či o náhly zvrat zapríčinený zverejnený verejnosti zatiaľ neprístupnými informáciami z vnútra priemyslu.


Ideálne je teda nakupovať priebežne, aj každý mesiac.

 Takto budete mať istotu, že nakupujete za priemernú cenu. Ak na začiatku roka striebro stojí 15 USD za uncu, v priebehu roka sa vyšplhá na 20 USD za 1 trójsku uncu, potom klesne na 17, atď, budete mať kov za priemerné ceny.
Historický pomer striebra ku zlatu
V rôznych publikáciách sa uvádza viacero rôznych pomerov zlata k striebru, ktoré sa nachádza na Zemi. Napr. podľaprovidentmetals.com Americký geologický inštitút odhaduje pomer striebra k zlatu na približne 17,5 k jednej. T.j. na každú uncu zlata v Zemskom povrchu existuje 17,5 uncí striebra.
Takýto pomer sa odzrkadľoval aj na cenách oboch kovov, aj keď boli obdobia, kedy ste za jednu uncu zlata mohli nakúpiť až 70, či 80 uncí striebra.
 

Striebro je podhodnotené resp. zlato je oproti striebru nadhodnotené

Nech si vyberiete akýkoľvek z týchto záverov, oba hovoria v prospech nákupu fyzického investičného striebra. V prvom prípade je totiž jasné, že cena striebra pôjde hore, v druhom prípade je zas jasné, že cena striebra nie je ovplyvnená bublinou, ktorá praskne. Ťažko predpokladať, že by sa v tejto dobe cena striebra dostala pod hranicu 5 USD za trójsku uncu, to by sa Spojené štáty Americké museli fyzicky zbaviť svojej meny, čo by malo za následok pád dolára ako rezervnej meny, no aj vtedy by sa komodity začali obchodovať v iných menách, ktoré by sa stali rezervnými.
 

Príklad investície do striebra

Aj keď sa investovanie do striebra zdá niekomu ako horšie rozhodnutie v porovnaní so zlatom, poďme sa na to pozrieť cez čísla. Náhodne si vyberieme štvrtý kvartál 2004 a porovnáme ho s tretím kvartálom roku 2014, zistíme, že aj keď sme v roku 2004 (údaje pochádzajú z nbs.sk a iných dostupných zdrojov) mali v hospodárstve priemernú nominálnu mzdu 596 E, dokázali sme z takejto mzdy nakúpiť viac striebra, ako keď to porovnáme s tretím kvartálom 2014. 

Pripravte sa aj na turbulencie ceny


Ak kupujete tehličky a mince, majte na pamäti, že dnes môžete nakúpiť za sumu, ktorá sa môže zajtra prepadnúť povedzme o 5 percent, takisto ale môže stúpnuť o opačných 5 percent. To, že sa ceny vyvíjajú podľa obchodovania na burzách ale nie je dôležité, je totiž potrebné sústrediť sa na cieľ a sledovať ho. Nesnívajte o tom, “keby...” Ak vám vlastnenie fyzického kovu vadí, zbavte sa ho a robte niečo, čo vám prinesie viac radosti. Človek žije svoj život len raz a preto by sa mal venovať tomu, na čom naozaj záleží. Investovanie totiž nie je pre každého a rôzni ľudia majú rôzne pohľady na konkrétne veci a situácie. Byť šťastný a spokojný so svojim životom v žiadnom prípade neznamená byť bohatý, a platí to aj obrátene.
Akonáhle sa rozhodnete pre investovanie do fyzického striebra, stanovte si hranice, ktoré definujú nakupovanie a predávanie, resp. výmenu za inú komoditu, akcie, či aktíva ako nehnuteľnosti, atď. Fiktívny príklad je nákup striebra pod cenu €20 za 1 trójsku uncu, výmena striebra za zlato pri pomere 1:30 (cena zlata:cena striebra), prípadne výmena za akcie, ak tie, ktoré sú zahrnuté v S&P500 či DOW klesnú voči striebru na také hodnoty, že budete považovať striebro za nadhodnotené. Prípadne sa zamerajte aj na nehnuteľnosti, a ceny porovnávajte aspoň raz mesačne. Ak striebro oproti nehnuteľnostiam stráca, jedná sa o vhodnú dobu pre nákup kovu. Akonáhle sa trend obráti a predpokladáte, že nastal vrchol, predávajte striebro a nakupujte byty, domy, pozemky.
Najhoršie, čo môžete s voľnou hotovosťou urobiť, je spotrebovať ju na veci, ktoré nepotrebujete, a ktoré o niekoľko rokov vyhodíte.


Aktuálna cena striebra na trhu a jej vývoj v minulosti


Napriek tomu, že zlato a striebro sa v posledných desaťročiach rozišli a striebro už plne nekopíruje vývoj cien zlata, má práve tento kov možnosti rásť tak, ako nikdy doteraz. Na rozdiel od zlata je striebro aj priemyselný materiál, bez ktorého by mnoho technológií výrazne zdraželo. Aktuálne je cena striebra deprimovaná deflačnými tlakmi a faktom, že nie je na rozdiel od zlata považované za peniaze, no možno práve tento pohľad predurčuje striebro na vhodnú investíciu 

 

Úloha striebra v priemysle

Tepelná a elektrická vodivosť striebra je lepšia ako u iných kovov, a práve z tohto dôvodu je jeho úloha v elektronike a iných odvetviach nezastupiteľná. V nedávnej minulosti bolo striebro používané vo veľkej miere aj vo fotografii, no s príchodom digitálnej technológie jeho podiel v tomto segmente poklesol. Napriek tomu je ale hojne využívané vo fotovoltaickej technike na solárne panely, a aj keď vo svojej podstate fotovoltaické články nie sú schopné nahradiť atómové elektrárne, vlády po celom svete z určitých dôvodov “tlačia” práve na presadzovanie takýchto technológií, čím sa striebro stáva nielen žiadaným, zároveň sa ale jedná o jeden z tlakov na jeho ceny.
Samozrejme investora do drahých kovov zaujímajú iba mince a tehličky, no využitie tejto komodity sa tu nekončí a siaha aj do chémie, kde slúži ako katalyzátor pri výrobe Etylénoxidu a formaldehydu, ďalej sa využíva v jemnej elektronike, automobilovom priemysle, a v neposlednom rade je to aj šperk.


Striebro je aj investičná náhrada zlata a je dostupne pre každého


Často sa takto striebro charakterizuje, no pravdepodobne každý seriózny investor držiaci zlaté tehly zároveň vlastní aj fyzické striebro. Nie je nutné cítiť sa podradne, ak kupujete striebro, nie je potrebné mať komplexy z toho, že svoj majetok zabezpečujete proti vplyvom, na ktoré nemáte žiaden dosah. Hovoríme samozrejme o tlačení ‘peňazí’, tento proces ich znehodnocuje a robí ich nepoužiteľnými. Investor do striebra už totiž nie je človek v puberte, ktorý sa hanbí za to, že nevyzerá presne ako ideál krásy, ktorý je nám podsúvaný cez média, a ktorý sa dnes bez plastiky ani nedá dosiahnuť. Investor má byť človek, ktorý vie, čo robí, a svoje rozhodnutie si vie sám pred sebou obhájiť. Nie je totiž potrebné učiť sa z vlastných chýb, keď máme možnosť poznať históriu a ponaučenie si vziať z predošlých udalostí. Ak sa na vás ostatní pozerajú ako na blázna kvôli tomu, že investujete do striebra (prípadne do iných aktív, o ktorých ste skalopevne presvedčený/á, že v budúcnosti prinesú zisk), môže vám byť ich názor ukradnutý. Nie názor, ale reálna investícia vám bude o 5, 10, či 20 rokov platná.


Svoje portfólio určite diverzifikujte a nesústreďujte sa len na striebro, no opomínať túto komoditu kvôli iracionálnym predsudkom by nebolo múdre rozhodnutie, pretože história nejedenkrát ukázala, aké je striebro dôležité. Už za čias starovekého Ríma za vlády Diokleciána ľudia skupovali zlato a striebro ako dôsledok predtuchy o možnej strate hodnoty samotnej meny, ktorá samozrejme vyústila do hyperinflácie (zdroj: bigfaithministries.com).
 

Rada na záver pre kúpu striebra

Kupujte vtedy, keď ostatní predávajú, a keď sú ceny nízke. Ak sa spamätáte na vrchole dopytu, už bude neskoro a striebro sa stane nedostupným. Prípadne ho nakúpite vtedy, keď dosiahne vrchol. 

O skutočnej hodnote striebra sa dočítate v tomto odseku

"Gold silver ratio" vyjadruje pomer ceny zlata k cene striebra. Aktuálna hodnota ukazovateľa na úrovni cca 70 hovorí, že za 1 uncu zlata si môžeme kúpiť až 70 uncí striebra, čiže povedané inak, Príklad : jedna unca zlata s cenou 1350 USD je 70 krát drahšie ako unca striebra, ktorá stojí 19 USD.

Pomer ceny zlata k cene striebra sa vyšvihol tretíkrát v rade od roku 2003 nad hodnotu 70 a pripomína technickú formáciu trojitého vrcholu. Cena zlata v priebehu posledných 3 rokov stúpala rýchlejšie ako cena striebra. Zlato aj striebro hrajú vo svete investora rovnakú úlohu, keď sú považované za bezpečný prístav, do ktorého sa parkujú peniaze v čase neistoty. Aktuálna situácia okolo britského referenda ponúka mnoho otáznikov a teda aj dôvodov, prečo investovať do bezpečných aktív. Navyše komodity ako zlato a striebro majú na rozdiel od japonského jenu alebo švajčiarskeho franku tú výhodu, že ich cena nepodlieha regulácii centrálnych bánk. Švajčiarska centrálna banka (SNB) po britskom referende na menovom trhu aktívne oslabovala frank a rovnaké kroky možno očakávať od japonskej centrálnej banky (BoJ), keď len posilní proti americkému doláru pod hodnotu 100 (z pohľadu USD: USD / JPY).

Na druhej strane striebro je priemyselným kovom. Jeho cena preto okrem strachu tiež reflektuje vývoj globálneho ekonomického rastu, ktorý kvôli potenciálnemu Brexitu a spomalenie výkonnosti rozvíjajúcich sa krajín BRICS dosahuje každým rokom menšieho čísla.

Vzhľadom na to, že pomer ceny zlata k cene striebra dosiahol tretí vrchol v rade a pretína rastúce trendovú líniu smerom nadol, možno očakávať, že pomer cien medzi komoditami sa bude znižovať. To znamená, že očakávame rýchlejší rast ceny striebra ako ceny zlata v najbližších mesiacoch, a oveľa pomalší pokles ceny striebra než zlata.

 

Obľube zlata a striebra nahráva aj prostredie nízkych až nulových úrokových sadzieb. 

Všeobecne sú štátne dlhopisy silnými konkurentmi vzácnych kovov, pretože na rozdiel od zlata a striebra ponúka výnos. Avšak v aktuálnom trhovom prostredí sú štátne dlhopisy s negatívnymi výnosmi pre investorov nákladné investíciou, čo zvýhodňuje držanie zlata a striebra pred štátnymi dlhopismi.

Viac o produkcii striebra https://www.silverinstitute.org/site/supply-demand/silver-production/